E-postinställningar för Gmail

Möjligheten att skicka via Gmail upphör 30 maj 2022 då de spärrar för "mindre säkra appar". Amako Fakturering via Gmail är en sådan "mindre säker app".

Läs mer om Amako och "Google spärrar mot mindra säkra appar".

INAKTUELLT: För att skicka e-post från Amako Fakturering via Gmail, gör så här:

1. Gå till menyvalet E-post, "Skicka e-post" och välj fliken Anslutning. Klicka "Ändra inställningarna".

Ange sedan:
    Server för utgående e-post: smtp.gmail.com

Konto-ID/Kontonamn/Användarnamn: användarnamn@gmail.com (dvs din e-postadress hos Gmail)

Lösenord: ABJ89jka (det lösenord som du har för ditt Gmail-konto vid t.ex. webbinloggning).

Port (SMTP): 587 (ej 25)

Markera kryssrutan "Servern kräver säker anslutning (SSL)

SSL-metod: SSL via starttls

2. Klicka "Avancerat".

Markera kryssrutan "Autentisering via SMTP-kommandot AUTH" och välj "smtpAuthLogin".

Markera INTE kryssrutan "Autentisering via POP3-inloggning".

Tryck "Spara inställningar".

Klicka "Återgå" och klicka sedan "Spara inställningarna som standardvärde..."

3. Gör en första testsändning. OBS! Den kommer förmodligen misslyckas! Men misströsta inte, klicka vidare till nästa ruta där man ser trafikinformationen.

4. BÄSTA METODEN: Speciellt ifall du har aktiverat Tvåstegsverifiering på ditt gmail-konto: Öppna webbläsaren och gå till google.se. Logga in om du inte redan är inloggad. Klicka på den färgade rundningen med din initialbokstav (den som visar att du är inloggad på Google). En meny öppnas, klicka på "Hantera Google-kontot" (knappen är avlång och finns precis under ditt namn och din e-postadress). Klicka sedan på Säkerhet i vänstermenyn. Rulla nästan längst ner till "Åtkomst för mindre säkra appar". Klicka på "Aktivera åtkomst (rekommenderas inte)". Du hamnar då på en ny sida där det finns en dragknapp "Tillåt mindre säkra appar: AV". Ändra denna till läge "PÅ".

5. ELLER: Om du INTE har aktiverat kan du Tvåstegsverifiering kan du alternativt ha fått ett mejl till din vanliga webbmail hos gmail. Ämnesraden kan vara något i stil med "Granska blockerade inloggningsförsök". Öppna detta mejl. Längst ner finns det en klickbar länk "bevilja åtkomst till mindre säkra appar" som tar dig till en dragknapp "Ge mindre säkra appar åtkomst till kontot". Aktivera denna knapp. Åter i Amako: Förbered en ny testsändning genom att klicka på "Töm"-knappen (om du inte ser den måste du först klicka vidare till nästa ruta där man ser trafikinformationen). Backa sedan tillbaka till föregående skärmbild i guiden (den med knappen "Testsändning") och gör en ny testsändning från Amako som nu ska lyckas.

6. Klar.

Om ovanstående inte fungerar:

1. Gå till menyvalet E-post, "Skicka e-post" och välj fliken Anslutning. Klicka "Ändra inställningarna".

Samma SMTP-inställningar på som ovan.

2. Klicka "Avancerat".

Markera kryssrutan "Autentisering via POP3-inloggning".

Server för inkommande e-post (POP3): pop.gmail.com

Port (POP3): 110

Markera INTE "Annat användarnamn och lösenord" eftersom dessa är desamma som för SMTP.

Tryck "Spara inställningar".

Klicka "Återgå" och klicka sedan "Spara inställningarna som standardvärde..."

3. Klar.

Om ovanstående fortfarande inte fungerar:

1. Pröva med smtp-port 465 med SSL-metod SSL=SSL direkt.

2. Klar.

Ett litet tips: Till skillnad från de flesta andra inställningarna i Amako lagras inställningarna för e-post i Windowsregistret (eftersom de ofta är knutna till just den dator du sitter vid). Om du inte redan har gjort det, klicka på "Spara inställningarna som standardvärde..." när du har fyllt i och testat inställningarna ovan, så sparas inställningarna ner till en fil som följer med dina hårddisk- och USB-säkerhetskopior. Om du någon gång i framtiden flyttar programmet till en ny dator kan du lätt hämta dina e-postinställningar genom att klicka "Hämta inställningarna (från standardvärden som någon annan...)".

Lycka till!

P.S. Om det fortfarande inte fungerar, skicka oss texten från fliken Trafikinformation (blockmarkera texten och tryck Ctrl-C som i Copy och klistra in i e-postmeddelandet med Ctrl-V som i moVe).